• Consrucom

          • SvF TUKE v Košiciach vyhlásila pre žiakov stredných škôl 3. ročník súťaže v projektovaní budov s názvom Consrucom. Tento ročník bol zameraný na úsporu energií v objektoch. Do finále súťaže, ktorá prebiehala od novembra 2022 postúpil Radovan Nagy, žiak IV.SA triedy, ktorý obsadil 2. miesto s projektom ,,Rodinný dom Tretiny“.

            Blahoželáme.

            Ing. Ján Budaj

          • Holandsko nie sú len tulipány

          • Sme radi, že sa nám po dvojročnej vynútenej pauze podarilo obnoviť tradíciu študentských výmenných pobytov s holandskou školou Zernike College, a tak pred týždňom skupina našich študentov nasadla na autobus smerom do mesta Groningen.

            Naši hostitelia sa nám snažili sprostredkovať takmer všetko, čím je ich krajina povestná. Prehliadku veterných mlynov, výrobu drevákov a syra, všadeprítomné tulipánové polia, výlet loďou po Amsterdame, pričom sme využili aj slnečné okuliare, ale aj celodenný výlet na ostrov zvaný Schiermonnikoog, kde sme sa pre zmenu museli zabaliť do pršiplášťov. Autentické zážitky získali študenti aj pri pobyte v rodinách. Veľmi ich prekvapilo, že sa domáci neprezúvajú a dosť ich zaskočil teplotný štandard domácností 16-17 stupňov.

            Spiatočnú cestu sme si ozvláštnili návštevou interaktívneho vedeckého centra Phaeno v Nemecku.

            Ako na záver zhodnotila jedna účastníčka výmeny - boli sme celý týždeň ako rodina a máme zážitky na celý ži

          • Časopis SPeŠnet na vyhodnotení celoslovenskej novinárskej súťaže Štúrovo pero 2023

          • Šéfredaktorka nášho školského časopisu SPeŠnet – Klára Fidermáková z II.SA sa zúčastnila 21.-22. apríla 2023 vyhodnotenia celoslovenskej novinárskej súťaže Štúrovo pero 2023 v Krajskej knižnici Ľudovíta Štúra vo Zvolene. Bol to už 29. ročník tejto prestížnej súťaže, do ktorej bolo prihlásených 51 stredoškolských časopisov z celého Slovenska. Podujatie bolo sprevádzané viacerými besedami, workshopmi či rozhovormi s významnými osobnosťami z prostredia žurnalistiky, politiky či televízie (napr. Rastislav Káčer - minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, Ján Horecký - minister školstva, vedy, výskumu a športu SR, Vladimír Šucha - vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku, moderátor Patrik Herman, redaktor Pavol Vítko, moderátorka Gabika Kajtárová a ďalší). Náš SPeŠnet síce nezískal ocenenie, ale jeho hodnotenie od profesionálov z novinárskej branže sa oproti minulému roku zlepšilo. Objektívna kritika a vecné pripomienky k forme a náplni nášho časopisu nás posúva ďalej, čo určite zbadáte aj vy v najbližšom čísle, ktoré má byť vydané koncom tohto školského roka.

            Ing. arch. Ivana Mináriková

          • Exkurzia Jaguár Landrover

          • Dňa 20.-21.4 zúčastnili študenti odboru mechatronicky a elektrotechniky odbornej exkurzie v automobilke Jaguár Landrover kde sme videli výrobný proces .Poobede sme si prehliadli Nitriansky hrad a obzreli Nitru z výšky. Nasledujúci deň sme sa zúčastnili prehliadky autosalónu v Inchebe v Bratislave.

          • Celoslovenské kolo Olympiády ľudských práv s účasťou nášho študenta

          •  

            Počas troch dní (18. apríla   – 20. apríla) sa v Omšení pri Trenčianskych Tepliciach konala prehliadka najlepších študentov, víťazov krajských kôl, ktorí sa komplexne venovali ľudsko-právnej problematike. Každý kraj Slovenska vyslal osem študentov, aby úvahu zo štyroch ponúknutých tém v prvý deň obhájili a na druhý deň ústne obhájili vyžrebovanú tézu. Medzi 64 účastníkmi prevažovali gymnazisti, iba 10 študentov bolo zo stredných odborných škôl. Porota ocenila vystúpenie každého z nich ČESTNÝM UZNANÍM.

            Našu školu na celoslovenskej prehliadke reprezentoval žiak z II. MA Slavomír Petija. Po dôkladnej príprave na náročnú obhajobu zaslanej  eseje na tému „Sloboda slova a dezinformácie: so slobodou prichádza zodpovednosť“ ho čakala ústna časť. V nej Slavomír vyslovil svoj postoj ku problematike šírenia dezinformácií na internete, slobody prejavu a prevencie proti šíreniu hoaxov.

            Ako hodnotí trojdňový ľudsko-právny maratón samotný študent? „Celoštátne kolo olympiády ľudských práv bolo pre mňa veľkým prínosom, hlavne z pohľadu získania nových skúseností a vedomostí, spoznania nových ľudí a ich názorov. Už v prvý deň som súťažne okúsil modelové situácie a reakciu na ne. Večer som pri neformálnych stretnutiach spoznal nových ľudí z rôznych kútov Slovenska. So svojím výkonom som spokojný, hlavne s obhajobou eseje.“

                        Nášmu študentovi ďakujeme za reprezentáciu školy a prajeme, aby aj naďalej sa zaujímal o oblasť ľudských  práv.

            PaedDr. Mária Marcinková

             

          • Regionálne kolo súťaže Mladý Európan

          • Dňa  18. apríla 2023 sa konalo regionálne kolo súťaže Mladý Európan v hoteli Satel v Poprade, ktorej každoročným organizátorom je Europe direct Poprad. Súťaže sa zúčastnilo deväť škôl z nášho regiónu. Jednou z podmienok účasti bolo odovzdať projekt o predsedajúcich krajinách Európskej únie, a to o Švédsku alebo o Španielsku, ktorý pod vedením PaedDr.  M. Marcinkovej vypracovali študenti II.SA – Lea Lopatová, Petra Pirožeková, Adam Vilim.  

            Do súťažnej sály sme vstúpili plní očakávania a odhodlania. Súťaž pozostávala z troch kôl. Prvý bol vedomostný test, potom súťažiacich čakala jazyková tajnička a nakoniec otázky doplnené obrázkami o osobnostiach, dominantách a zaujímavostiach Európskej únie. Hoci nám bronzová priečka unikla o malý kúsok a s počtom 169 bodov sme zakotvili na 4. mieste, študenti podali skvelý výkon a za ich snahu im srdečne blahoželáme.          

                                                                                                                   Mgr. Barbora Baňasová

          • Opäť sme úspešní v celoslovenskej súťaži Prečo mám rád slovenčinu, prečo mám rád Slovensko

          •  

             

            V tomto školskom roku sa konal už 31. ročník súťaže s medzinárodnou účasťou v literárnej tvorivosti o Slovensku, jeho krásach ako aj významných dejateľoch našej národnej minulosti. Z našej školy sme zaslali spolu päť najlepších prác a v konkurencii 64 ďalších výtvorov obstála úvaha Diany Andrášovej z II. SA Pozdrav z minulosti medzi najlepšími.

            Môžete sa v krátkosti začítať: „Často rozmýšľam, prečo a načo sa musíme učiť vybrané slová, trápne mäkké či tvrdé „i“. Vďaka jednému stretnutiu mi je už jasné všetko, čo po dlhé roky ľudia nechápu...

            Jesenný deň. Vonku je pod mrakom a dážď visí len na vlásku. Prechádzam sa mrzutým parkom. Obdivujem holé stromy a spod mojich nôh vytŕčajú listy farieb od výmyslu sveta. Prestanem si všímať listy a zrazu zahliadnem podivného pána. Ohromuje svojím strniskom. Na hlave starodávny klobúk, oblečenie pripomína odev z historických filmov. Viem, že som ho už niekde videla. Bingo! V učebnici dejepisu či literatúry? V sekunde mi napadne – Hurban...“

            Celý príbeh si budete môcť prečítať v najbližšom čísle školského časopisu. Našej nádejnej spisovateľke blahoželáme a dúfame, že si ocenenie 25. mája v Nových Zámkoch bude môcť osobne prevziať.

            PaedDr. Mária Marcinková

          • Exkurzia do Múzea holokaustu v Seredi

          • Otázky holokaustu sú stále živé a otvorené, dejiny nás učia zamyslieť sa. A práve preto sa dňa 13. apríla 2023 žiaci z 3. SA zúčastnili tohto zaujímavého podujatia. Múzeum holokaustu nám prestavilo hrôzy, ktoré spôsobili ľudia ľuďom počas II. svetovej vojny. Tento pracovný tábor obral židovských obyvateľov o ich slobodu, rodinu, majetok i ľudskú dôstojnosť. Toto memento visí nad každým z nás.

            Najviac na mňa zapôsobili detské topánočky, kočiariky, postieľka i olivový strom... (Sabína, 3.SA)

            Pamätná stena predstavuje náreky židovských obetí ... Môžeš do nej vložiť svoje prianie ako do Múru nárekov v Jeruzaleme. (Miriama, 3.SA)

          • Náš úspešný recitátor na okresnom kole

          • Náš úspešný recitátor na okresnom kole Hviezdoslavovho Kubína Peter Šaling z I. EA sa nedal zahanbiť a v konkurencii ďalších piatich študentiek z gymnázií vybojoval pre našu školu skvelé 2. miesto. Súťaže sa spolu s Klárou Fidermákovou z II. SA zúčastnil v Dome kultúry dňa 3. apríla 2023.

            Ostrieľaný recitátor síce štúdium v našej škole ako prvák len „začína“, ale v prednese básne smelo konkuroval skúseným recitátorkám z popradských gymnázií. Porota ocenila náročný výber veršov z Hviezdoslavovej zbierky Krvavé sonety, čistotu ústneho prejavu ako aj sebavedomé vystupovanie nášho žiaka. K dosiahnutému úspechu srdečne blahoželáme.

            PaedDr. Mária Marcinková

          • Mechatronici na súťažiach „Strojár inovátor“

          • Minulý týždeň 30.3.2023 sa štvrtáci mechatronici v zložení IV.EM - Marko Michalica, Eduard Matvej, IV. MA - Martin Bartko, Matúš Dlugoš, Tomáš Dlugoš, Ján Grich, Richard Ivančák, Samuel Pavličko zúčastnili súťaže na TUKE-SjF Košice „Strojár inovátor“. V pomerne slušnej konkurencii 33 súťažiacich Marko Michalica obsadil 3. miesto s prácou „Automatizácia napájania dobytka a oviec v horách“ a cenu verejného internetového hlasovania získal Ján Grich s prácou „Recyklácia autobatérií“. Oceneným  gratulujeme a za snahu, odbornosť a reprezentáciu školy všetkým ďakujeme

          • Exkurzia CONECO Bratislava

          • Po dlhej pauze sa naši stavbári (žiaci II.SA triedy) opäť zúčastnili na medzinárodnom veľtrhu
            stavebníctva CONECO v bratislavskej Inchebe.
            V stánkoch sme mali možnosť vidieť maliarov, strechárov, podlahárov, kurenárov, vodárov,
            drevárov, geodetov a samozrejme dizajnérov. Prezentovali nám rôzne druhy materiálov a ich
            spôsoby využitia. Skúsiť sme si mohli aj bagrovanie na trenažéri. Mnohé vysoké školy nás k
            nim lákali malými suvenírmi a prezentovali nám ich zameranie.
            Cestou z výstaviska sme si urobili krátku prehliadku Bratislavy – prešli sme uličkami Starého
            mesta okolo Grasalkovičovho paláca – sídla prezidentky Slovenskej republiky, ďalej okolo
            Úradu vlády a Slovenskej technickej univerzity.
            Týmto výletom sme si rozšírili naše obzory v oblasti stavebníctva v praxi a domov sme prišli
            nabalení letákmi a novými perami. Takýchto exkurzií by sme si želali viac.
            Diana Andrášová, II.SA trieda