• Zahraničná prax pre život

          • Mechatronici, 14 žiakov z II.MA sa úspešne rozbehli do úloh, ktoré mali naplánované v rámci projektu: „Zahraničná prax pre život“ ERASMUS +. Na druhý deň po prílete boli zoznámený so základnými pravidlami a BOZP v rámci firiem, v ktorých budú počas mobility pracovať. Najviac ich prekvapilo dochádzanie do práce v rámci priemyselného parku, ktorý je vzdialený cca 1,5hod. cesty tam aj späť. Napriek prvotnej únave bolo pre nich odmenou pobyt na slnkom zaliatej pláži aj keď až v podvečerných hodinách.

          • Opäť sme boli ocenení v Nových Zámkoch

          • Aj v tomto školskom roku boli ocenené naše literárne výtvory zaslané do celoslovenskej súťaže ,,Prečo mám rád slovenčinu, prečo mám rád Slovensko ". Súťažili sme v rámci 3. kategórie, kde sa zapojili študenti gymnázií a stredných odborných škôl.

            Naše výtvory posudzovali odborníci z Ministerstva školstva, kultúry, Matice slovenskej, ŠPÚ, Jazykovedného ústavu Ľudovíta Štúra a Štátneho pedagogického ústavu.
            Veľmi  na nás zapôsobila slávnostná ceremónia pri odovzdávaní vencov  pri soche Antona Bernoláka. Cítili sme pýchu, hrdosť a silný duchovný odkaz nášho prvého kodifikátora slovenského jazyka. Boli sme veľmi radi, že porotu zaujali verše od Daniela Ďuricu: ,,Ľud by neponižoval žiaden cudzí pán/ to svojím životom ukázal Janko Kráľ''. V mojej práci vyzdvihli pasáž: ,,Slovami netreba plytvať nadarmo. Slovo má veľkú váhu! Môže zachrániť ľudský život, taktiež ho aj zničiť...''

            Keďže sme z Nových Zámkov odchádzali obohatení o nové kultúrne zážitky, nič nás už nezastaví v ďalšom písaní.

                                                                       Text: Diana Andrášová, I. SA

            Foto: Diana Andrášová, I. SA,

            Daniel Ďurica, III. SA

          • Náš školský časopis SPeŠnet medzi najlepšími v kraji

          •  

            Po dlhej dvojročnej prestávke spôsobenej pandémiou sa 18.5. 2022 v priestoroch  Centra regionálnych dokumentov Krajskej knižnice P. O. Hviezdoslava v Prešove konalo už po ôsmykrát vyhodnotenie Súťaže stredoškolských časopisov.  V silnej konkurencii sedemnástich zapojených stredných škôl Prešovského kraja sa nestratil ani náš školský časopis SPeŠnet.

            Porota pozostávajúca z fachu skúsených novinárov podrobila konštruktívnej kritike každý jeden časopis. Hodnotili obsahovú, ale aj grafickú stránku, pričom nešetrili slovami chvály a uznania, ale aj cennými radami, ktoré každú redakčnú radu posúvajú vo svojej práci vpred.  

            SPeŠnet, ktorý je súčasťou študentského života už dvadsiaty rok, sa v súťaži umiestnil v krásnom striebornom pásme. A rovnako môžeme byť hrdí na grafickú stránku časopisu, kde sme získali ocenenie a diplom za titulku.

            Veľká vďaka patrí celej redakčnej rade časopisu SPeŠnet, ktorá rok čo rok pracuje na tom, aby zaujímavým spôsobom priniesla čitateľom novinky nielen zo študentského života.

             

                                                                                                          Mgr. Barbora Baňasová

             

          • Erasmus+ v Mělníku

          • V nedeľu 15.5.2022 o 6:48 sme my, 15 žiaci III.SA triedy s dvoma pani učiteľkami, vycestovali na 2 týždňovú stáž do českého Mělníka. Ani sme sa nenazdali a zahlásili stanicu Kolín, kde sme prestúpili na ďalší vlak a o 16:15 sme vystúpili v Mělníku. Ubytovali sme sa na internáte a večer sme si oddýchli po dlhej ceste.
            V pondelok 16.5. o 7:10 sme vyrazili do školy na raňajky, ktoré boli veľmi chutné. Po nich nás už čakal pán učiteľ zo Strednej priemyselnej školy stavebnej, ktorý nás začal oboznamovať s prácou v programe CADKON.  Všetkých nás to veľmi chytilo. Prišli sme na to, že zručnosti v Autocade ovládame výborne a tak tento program nie je pre nás problém. Práve naopak. Zistili sme, ako sa veľa vecí dá spraviť jednoduchšie a obľúbili sme si ho hneď na prvej hodine. Počas dvoch týždňov nášho pobytu nás čaká aj bohatý program mimo vyučovania, na ktorý sa tiež veľmi tešíme.

             

            Tímea Greňová, Júlia Andrášová, III.SA

          • Naše študentky sa opäť blysli

          • Po dvoch rokoch nútenej pauzy študentky našej školy využili príležitosť a zapojili sa  dňa 5. mája 2022 do krajského kola súťaže v rétorike Za krásu slova.

            Viktória MajerčákováTímea Greňová (obidve z III. SA) pilne precvičovali testy zo všetkých oblastí slovenského jazyka. Vďaka vynaloženému úsiliu sa mohli predstaviť v druhom kole s rečníckymi prejavmi, ktorých námet si zvolili podľa vlastného výberu. Záver vystúpenia tvorilo losovanie témy na improvizovaný prednes. Práve tu sa prejavilo majstrovstvo našich študentiek, pretože ich záverečné vystúpenia boli víťazné a zaujali porotu svojou originalitou. Veď posúďte sami, ako Tímea na tému „Životné prostredie v mojej bezprostrednej blízkosti“ vhodne zakomponovala známe verše Janka Kráľa: „Kebych ja bol orol vták,/ vyletel bych nad oblak,/ zaplieskal bych krídlami/ nad našimi Tatrami“. Viktória pri téme „Ako sa prejavuje mier v srdci“ sa rozbásnila o svojej rodnej dedine, kde si všetci navzájom dennodenne pomáhajú, čím nadobúdajú aj mier vo svojom  srdci.

            Medzi ostatnými súťažiacimi sa naše dievčatá  nestratili a dokázali, že aj na odborných školách technického smeru máme kvalitných študentov. Veď zisk 2. a 3. miesta na krajskej prehliadke je toho jasným dôkazom.

                                                                                               PaedDr. Mária Marcinková

          • Exkurzia Rozvodňa VVN/VN

          • Dňa 5.5.2022 sa žiaci IV.EA zúčastnili exkurzie na rozvodňu v Poprade. Zamestnanci VSD žiakom vysvetlili systém transformácie napätia a distribúcie elektrickej energie. Zároveň žiaci získali informáciu o možnostiach pracovného uplatnenia v spoločnosti VSD.

          •  Naši bedmintonisti druhí v okrese

          • V utorok 3.5.2022 sa organizoval turnaj okresného kola družstiev v bedmintone stredných škôl . Na ňom, sa zúčastnilo ,v kategórií chlapcov, sedem družstiev. Bedmintonisti SPŠ , Partik Hudák zo 4. SA a Samo Vaxmanský z 1. ES si v skupine, postupne a celkom jasne, poradili s družstvami Gymnázia Kukúčínova a Life Academy. Vo finále, narazili na družstvo Športovej strednej školy, ktorému v dramatickom finále ,tesne, podľahli 2:1 na zápasy, pričom sa o celkovom víťazovi rozhodovalo až záverečnej štvorhre. Našim reprezentantom gratulujeme.

            Reprezentanti SPŠ, zľava, Patrik Hudák 4. SA , Samo Vaxmansky 1. ES,