• Úspech našich študentov na Strojárskej olympiáde

          • Strojnícka fakulta STU v Bratislave pripravila pre stredoškolákov Strojársku olympiádu - odbornú súťaž zameranú na strojárstvo, strojárske technológie, automatizáciu, robotiku a konštruovanie.

            Súťaž sa uskutočnila 16.2.2023 v Bratislave. Z našej školy  do finále postúpili  štyria študenti posledného ročníka odboru mechatronika – Samuel Pavličko, Marko Michalica, Martin Bartko a Michal Švec, ktorí úspešne obhajovali svoje práce.

            Marko Michalica obsadil v kategórii  Automatizácia a aplikovaná informatika krásne 3. miesto, k čomu mu gratulujeme a  všetkým zúčastneným ďakujeme za reprezentáciu našej školy.

          • Cosmos Discovery

          • V pondelok sme nemohli spať a vláčikom sme sa odviezli do Bratislavy, smer Incheba a výstava Cosmos Discovery. Ohromilo nás strašne veľa informácií ohľadom letov do vesmíru, raketa, do ktorej sme mohli vojsť, skafander, problémy pri lete, strava v rakete, wc v kozme....Po prechádzke výstaviskom sme sa vrátili do centra, dali sme si kávu a naše kroky smerovali naspäť na železničnú stanicu.Zase pekný deň za nami.

          • Absolútne víťazstvo našich dievčat na Vansovej Lomničke

          •  

            Podtatranská knižnica v Poprade, Prešovský samosprávny kraj a Únia žien Slovenska zorganizovali na Deň sv. Valentína už 56. ročník Vansovej Lomničky. Táto recitačná súťaž je zameraná na prezentáciu diel slovenských autorov a poskytuje príležitosť, aby dievčatá a ženy prezentovali svoj talent  i umelecký cit. Naše dievčatá súťažili v prvej kategórii od 18 do 25 rokov. Táto kategória je vždy najviac obsadená recitátorkami, a preto je víťazstvo a postup na krajské kolo o to vzácnejší. Porota zvlášť vyzdvihla výber textu i čistotu prejavu a interpretácie umeleckého diela.

            Prvé miesto v poézii patrí Michaele Kaňukovej zo 4.SA a takisto prvé miesto v próze si vybojovala Simona Kekláková z 3.SA. Srdečne našim víťazkám blahoželáme.

             

        • Úspešné vystúpenie na Krajskom kole Olympiády ľudských práv
          • Úspešné vystúpenie na Krajskom kole Olympiády ľudských práv

          • V tomto školskom roku sa konal 25. ročník Olympiády ľudských práv. Od roku 2015 sa našim žiakom na krajskom kole darilo menej, a teda až po ôsmich rokoch sa študent našej školy Slavomír Petija z II. MA  presadilv náročnej súťaži Olympiády ľudských práv. Keďže príprava na písomný test ako aj ústnu časť bola náročná, o to viac nás teší, že medzi dvadsiatimi siedmimi súťažiacimi z Prešovského samosprávneho kraja sa nestratil, práve naopak, po písomnom teste mu patrila 4./5. priečka. V ústnom prejave  dokázal zaujať stanovisko k téze týkajúcej sa Agendy 2030 pre udržateľný rozvoj a priaznivé životné prostredie.

            Najlepších osem žiakov kraja sa po napísaní eseje k jednej zo štyroch predvolených tém predstaví v najvyššom kole súťaže. Uskutoční sa  v Omšení v rekreačnom stredisku Justičnej akadémie v termíne 18. – 20. 4. 2023. Keďže súťaž je pre všetkých žiakov stredných škôl jednotná, Slavomír si  zaslúži náš obdiv, pretože v rebríčku hodnotenia “preskočil“ aj žiakov z gymnázií. Touto cestou mu želáme veľa úspechov pri písaní eseje na tému „Sloboda slova a dezinformácie“, ktorú si zo štyroch možných vybral na spracovanie. Dúfame, že aj tento náročný oriešok zvládne a bude našu školu úspešne reprezentovať.

            PaedDr. Mária Marcinková

          • Trojkový basketbal

          • Dňa 7.2.2023 sa konalo v Aréne podujatie v trojkovom basketbale pod záštitou primátora mesta Poprad. Žiaci si nielen zašportovali, ale aj upevnili vzťahy a spríjemnili si čas pri aktivite, ktorá ich baví. V kategórii chlapci SŠ sme obsadili 2. miesto (Kester, Grác, Ohálek, Tribula). Dominik Kester sa stal najužitočnejším hráčom turnaja. Tento náš tím porazili len chlapci z GPDT. Chlapci z druhého tímu zbierali cenné skúsenosti ( Kravčík, Lach, Rataj, Valenčík a Rusnák). Ďakujeme chlapcom za vzornú reprezentáciu školy.

          • Valentínska kvapka krvi  - priamo u nás v škole!

          •  

            Milé kolegyne, kolegovia, milé študentky a študenti,

             

            Doba korony nám hlboko zasiahla do našich životov. Bránila nám v mnohých aktivitách. Jednou z nich bola aj organizácia Kvapky krvi – mobilného odberu priamo u nás v škole. Pomaly sa vraciame do starých koľají a radi by sme túto peknú aktivitu oživili.

            Na našej škole sme sa v minulosti tešili  z vysokého  počtu ochotných darcov z radov našich študentov, z ktorých väčšina bola prvodarcov. Veríme, že sa k tomuto zvyku vrátime.

            Pozývame preto všetkých, ktorí dosiahli vek 18 rokov a ich zdravotný stav im dovoľuje stať sa darcami, aby prišli  9. 2. 2023  a zúčastnili sa Valentínskej Kvapky krvi priamo u nás v škole, v priestore učebne MMU na prízemí. Začíname už od 8:00.

             

            O darcov bude dobre postarané  a dobrá nálada je zaručená.

             

            Tešíme sa všetkých, ktorí sa rozhodnú prísť.

            Mgr. Závacká

          • Okresné kolo Olympiády v anglickom jazyku

          • Dňa 19.1.2023 sa uskutočnilo okresné kolo Olympiády v anglickom jazyku, kde nás reprezentoval žiak II.EA triedy Ondrej Dvorčák, ktorý sa umiestnil na krásnom 3.mieste. K úspechu blahoželáme.

          • Vyhodnotenie školského kola súťaže  Prečo mám rád slovenčinu, prečo mám rád Slovensko

          •             Ako je už zvykom, začiatok nového roka spájame my, slovenčinári,  s vyhodnotením súťaže Prečo mám rád slovenčinu, prečo mám rád Slovensko. Do 15. decembra mali žiaci možnosť zasielať svoje práce. Následne sa opäť zišla komisia v zložení Mgr. Barbora Baňasová, PaedDr. Mária Marcinková a  Mgr. Zuzana Šulíková, aby zo 14 diel vybrali tie najzaujímavejšie, najkrajšie, najpoetickejšie.

                        Veru, vôbec nebolo jednoduché zhodnúť sa na piatich najlepších textoch. Študenti opäť prejavili svoju kreativitu, hru s fantáziou, precíznu štylizáciu. Prepojením nápaditosti a vedomostí vznikli originálne dielka vyzdvihujúce nielen krásu a nevyhnutnosť kodifikácie slovenského jazyka Pozdravom z minulosti: „Mladá slečinka, vy by ste chceli bývať v štáte, kde si ľudia navzájom nerozumejú?“ , ale vyzdvihujúc aj dejateľov a spisovateľov, formujúcich slovenskú literatúru, napríklad ako slová Martina Kukučína v práci Láska k vlasti: „ Slovenský národ nemôže mať literatúru iba pre luxus, ale hlavne pre životnú potrebu a nevyhnutnosť.“

             

            Ďakujeme za všetky literárne práce. Veríme, že v tvorivom písaní budú naši študenti naďalej pokračovať. Porota odmenila týchto päť najlepších prác, ktoré sme zaslali do celoslovenského kola súťaže:

             

            Andrášová, Diana, II. SA – Pozdrav z minulosti

            Ferenčák, Juraj, II.EA – Španielska rodina

            Fidermáková, Klára, II. SA –    Láska k vlasti

            • Bože, prečo...

            Stříž, Martin, II. ES – Jednota 

             

            Na celoslovenskom kole našim literátom držíme prsty a veríme, že víťazné príspevky  študentov z našej školy porotu  zaujmú. Vy si ich  určite budete môcť prečítať celé v číslach školského časopisu SPeŠnet.

             

                                                                                                          Mgr. Barbora Baňasová

                                                                                                         

          • Účasť v súťaži  „FiNNkvíz“

          •  

            23.11. našu školu reprezentovala trojica našich druhákov v novej online súťaži FiNNkvíz, ktorú vyhlásila Nadácia NN ľuďom. Zapojiť sa mohli žiaci 1. a 2. ročníka stredných škôl resp. kvinty a sexty 8-ročných gymnázií. Žiaci riešili 20 otázok z oblasti finančnej gramotnosti počas 40 minút. Budúci školský rok sa prihláste, bude nás viac.

            Ešte stále čakáme na vyhlásenie výsledkov.

            RNDr. Janette Dlugošová

          • Školské kolo súťaže Hviezdoslavov Kubín

          • Školské kolo súťaže Hviezdoslavov Kubín

            Odkaz P. O. Hviezdoslava je stále aktuálny a svedčí o tom aj súťaž, ktorá nesie jeho meno - Hviezdoslavov Kubín.
            Vo štvrtok 24.novembra v komornej atmosfére deviatich študentov a poroty zazneli prekrásne básne i próza. Recitátori siahli aj po náročných textoch P.O. Hviezdoslava,  či žoviálne znejúceho Milana Lasicu. Víťazi nás budú reprezentovať na okresnom kole 13. apríla v Podtatranskej knižnici v Poprade. V kategórií poézia do okresného kola postúpil Peter Šaling z 1.EA, ktorý ohromil porotu svojím prednesom aktuálneho diela Krvavé sonety. Klára Fidermáková z  2.SA nás bude reprezentovať v kategórií próza. Všetkým recitátorom  ďakujeme za účasť a víťazom srdečne blahoželáme.

            Poézia:  1.miesto - Peter Šaling, 1.EA                       

                  2.miesto - Martin Jucha, 1.MA

                          3.miesto – Matej Mikita, 1.MA

             

            Próza:   1.miesto – Klára Fidermáková, 2.SA

                         2.miesto – Adam Vilim, 2.SA

             

            Simona Kekláková, 3.SA         

          • Olympiáda ľudských práv 2022

          • Olympiáda ľudských práv 2022

            Aj v tomto školskom roku prejavili žiaci našej školy záujem o ľudsko-právnu problematiku. V rámci hodín občianskej náuky vypracovalo test olympiády ľudských práv (OĽP) spolu tridsaťjeden žiakov, z toho ich najviac bolo medzi tretiakmi (15). Úlohy boli zamerané nielen na tému Ústavy Slovenskej republiky, fungovanie parlamentu, ale aj na aktuálne dianie v oblasti porušovania ľudských práv doma či v zahraničí.

            Súťažiaci riešili úlohy v  teste samostatne pod vedením vyučujúcich občianskej náuky – Mgr. B. Baňasovej a PaedDr. M. Marcinkovej a . Po vyhodnotení  písomnej časti nasledovali ústne konzultácie k zvoleným témam a výber dvoch najlepších študentov, ktorí prípravu na Krajské kolo OĽP berú ako  výzvu študovať  ľudské práva detailnejšie.

            Z predchádzajúcich ročníkov vieme, že OĽP je náročná a zároveň dobrovoľná súťaž. Preto držme dvom najlepším riešiteľom – Michaelovi Šeligovi z III. MA a Slavomírovi Petijovi z II. MA palce na krajskom kole OĽP. Uskutoční sa  9. februára 2023 v Prešove. Veríme, že danú problematiku víťazi budú  bádať zodpovedne a zároveň s chuťou.

                                                                                                           PaedDr. Mária Marcinková

          • 1.MIESTO -  JA CITI INTERNATIONAL INNOVATION CAMP

          •  

            Sto študentov slovenských a českých stredných škôl bojovalo o ocenenie za najlepší nápad, ako využiť technológie na udržateľný rozvoj. Medzi 15 oblastí, ktoré za najdôležitejšie označila OSN, patrí kvalita života a zdravia, vzdelanie, rovnosť, ochrana klímy a ďalšie. Víťaz JA CITI INTERNATIONAL INNOVATION CAMP mal vymyslieť najlepší produkt, službu alebo aplikáciu, ktorá využíva technológie na riešenie výziev udržateľnej budúcnosti.

            Našu školu reprezentoval tím školskej firmy pod vedením p. učiteľky Tkáčovej, ktorý získal 1.miesto v zložení : Alex Javorský, Marko Kohan, Juraj Olekšák, Samuel Michal Siman a Sabína Zakopjanová z triedy III.SA. Navrhli systém na zachytávanie a zužitkovanie dažďovej vody v bytových domoch. Tím mal podľa poroty najlepší obsah aj dizajn prezentácie, veľmi dobre popísané výhody a nevýhody projektu a žiaci prakticky využili vedomosti, ktoré získali počas svojho štúdia.

          • ZENIT v elektronike

          • Vo štvrtok 24.11.2022 sa konal v Prešove 39. ročník súťaže ZENIT v elektronike. Z našej školy sa tejto súťaže zúčastnil za kategóriu B (1. a 2. ročník) Peter Chaba z II.EA triedy a za kategóriu A (3.a 4. ročník) Michal Goc z III.ES triedy. Súťaž pozostávala z teoretickej časti, kde odpovedali na 30 otázok z elektrotechniky, a následne z praktickej časti, kde museli navrhnúť plošný spoj pre elektrický obvod podľa zadanej schémy a následne daný prístroj aj zhotoviť. Zadanie praktickej časti bol "Tester antistatického náramku", kde museli pracovať s SMD súčiastkami.Michal Goc sa umiestnil na druhom mieste v kategórii A a postupuje do celoštátneho kola. Michalovi gratulujeme a prajeme ešte veľa ďalších úspechov.

             

            Ing.Maroš Spišák

          • Študenti OA a SPŠ si tradične zmerali sily v rámci osláv Dňa študentstva

          • V pondelok 21. 11.2022 sa uskutočnilo neformálne športové stretnutie pri príležitosti dňa študentstva, medzi našou školou a Obchodnou akadémiou Poprad. Táto, niekoľko desaťročí trvajúca, tradícia sa, po malej prestávke , zapríčinenej koronou, opäť obnovila, práve v tomto roku.

            Tentokrát sa akcia uskutočnila v telocvični Obchodnej akadémie. Žiaci oboch škôl proti sebe nastúpili v troch športoch: volejbal, florbal a basketbal, zvlášť družstva dievčat a chlapcov . Podujatie sa nieslo v priateľskej atmosfére, aj keď bolo vidno, že mladí športovci majú aj vysoké ašpirácie podať aj  kvalitné športové výkony, hlavne v basketbale, keďže v ňom nastúpilo veľa aktívnych hráčov.

            Ku kvalite prispela aj početná divácka kulisa.  Družstvá škôl sa nakoniec rozišli so spravodlivou remízou, v súčte všetkých zápasov chlapcov a dievčat. O výsledok, však v tomto prípade, až tak nešlo. Záležalo viac na vzájomnom porozumení a spolupatričnosti študentov a pedagógov.

            Veríme že budúci rok sa môžeme tešiť na ďaľší ročník tohto podujatia , tentokrát v priestoroch SPŠ TaD.